Viden, udvikling og samvær
3700 RønneVælg område

Vinni Bang: Nu tror jeg på fremtiden

Vinni Bang: Nu tror jeg på fremtiden

Efter et langt liv med ensformigt og hårdt fysisk arbejde i både fiskeindustrien og rengøringsbranchen, kan kroppen sagtens føles træt og slidt. Men en uddannelsesmæssig opdatering kan give nyt håb for de kommende år.

Det har 54-årige Vinni Bang oplevet. I næsten 20 år stod hun ved fileterings- eller pakkebåndet på flere bornholmske fiskefabrikker, og da Kjærenæs i Allinge lukkede i 1999, stod den på rengøring de næste mange år.

Jeg gjorde rent for ISS fra 2000 til 2015, og herefter skiftede jeg til Team Bornholm, hvor jeg nu har fast rengøringssted på Hotel Klintely.

Det er dog kun i sommerhalvåret, at Vinni Bang sørger for rene værelser og redte senge til alle gæsterne, så der var flere grunde til at søge nye veje.

Jeg kan jo godt mærke, at min krop er blevet slidt igennem årene. I hele 2016 var jeg sygemeldt fordi jeg skulle have et nyt knæ, og nu går jeg og bøvler lidt med nogle nerver i ryggen, fortæller hun.

Jobcenter Rønne opfordrede Vinni Bang til at lave et karriereskift. Og selvom det ikke lå klart, hvor skiftet skulle ende, var Vinni sikker på, at hun ville få brug for en opgradering i dansk, matematik og indenfor IT.

Det er jo ikke fordi jeg er dårlig til det, men for eksempel var min stavning helt gal, siger Vinni Bang.

Jobcenter Rønne foreslog hende at søge ind på AOF, og der blive opgraderet indenfor områderne. Og det endte med at blive en rigtig god løsning.

Det var ikke helt galt

Inden man begynder på AOF’s kurser i dansk, bliver man testet på skolen, så underviserne kan vurdere hvilket niveau kursisten befinder sig på. Når kurset så begynder, bliver kursister på alle niveauer undervist samtidig, men underviseren graduerer opgavernes sværhedsgrader efter hvilket trin kursisten befinder sig på.

Undervisningen i dansk er delt op i fire trin, hvor jeg røg ind på trin tre til at starte med. Så det var da ikke helt galt, synes jeg. Men på kurset er jeg blevet meget bedre til at stave og jeg har fået en bedre forståelse af sproget.

Vinni Bang har også lært at skrive et referat og et resume, og fået mange andre færdigheder hun kan bruge i et fremtidigt job. Og i en periode udenfor højsæsonen kunne undervisningen sagtens tilpasses rengøringsjobbet.

Kan bruges i hverdagen

Den næste opgradering var indenfor matematik. Her frygtede Vinni Bang at skulle svede med brøker og ligninger, men sådan er undervisningen slet ikke skruet sammen.

Det er helt fantastisk at lære hverdags-matematik. Man lærer det man kan få brug for i dagligdagen i et nyt job. Det kan for eksempel være opgaver som at beregne hvor mange paller gods en lastbil må køre med, inden der bliver overlæs, eller hvor mange hækkeplanter der skal bruges til at omkranse en hel have. Og vi har også haft en del opgaver med valuta og moms og den slags, fortæller Vinni Bang.

AOF var det rigtige valg

For Vinni Bang, og mange af de andre kursister, har AOF haft stor betydning for selvværd og selvtillid. For det er ofte det, det handler om, når man står i den sidste del af arbejdslivet, og skal finde et meningsfyldt job.

Undervisningen hos AOF er enorm fleksibel, og kan sagtens forenes med, at man stadig har et arbejde at passe. Så kan man for eksempel lave mange af opgaverne hjemme via computeren. Og underviserne er rigtig dygtige til at finde den enkeltes niveau, og hjælpe den enkelte med præcis det, de har behov for. Og så finder man ud af, at man faktisk kan en del mere end man selv tror, mener Vinni Bang.

Og selvom Vinni frygter at det vil blive svært at finde et nyt job, hvor hun ikke skal løfte så meget, og hvor hun kan passe lidt mere på sin krop de kommende år, føler hun sig nu godt rustet til at gøre forsøget.

Om lidt er sæsonen forbi, og jeg mister mit job, og så skal jeg i gang med noget nyt. Og selvom det ikke bliver nemt, så tror jeg nu på, at med den opgradering jeg har fået fra AOF, så skal det nok lykkes. Fremtiden ser absolut lysere ud, slutter Vinni Bang.

15/08/18